lördag 5 juli 2008

Fuskar jag, eller?

Jag kom igång med min tvåändsstickning den 1 juli, trots att jag misströstade lite ett tag. Efter ett besök på Bergå garn nystade jag snabbt två smånystan av Stickgarn extra och började på en vante ur Dandanells bok Tvåändsstickat. Jag har stickat mudden på den första vanten och så här långt vet jag:
  1. Jag stickar väldigt hårt! Trots att jag har stickor 2,5 istället för 1,75 som mönstret anger blir det väldigt tajt...
  2. Jag är missnöjd med uppläggningen men gör bättre på den andra vanten - här hade jag svart som snärjtråd och la upp gröna maskor, jag skulle ha gjort tvärt om. Sen skulle jag ha gjort det aviga varvet efter krokvarvet med grönt för att få lika snyggt som det är på Kristinas vante.
  3. I övrigt är jag nöjd med hur det blir! Så här långt...

Det jag inte är säker på är om jag gör "rätt" eller inte när jag har stickat mönstret i två färger. OK, jag vet att det inte finns absoluta rätt eller fel men hur skulle ni ha gjort? Jag har använt mig av två trådar svart och en tråd grönt.

I början snodde jag alla trådarna med höger hand men det blev så in i bängen trassligt med nystanen så jag gav upp (även om jag nästan tycker det blev snyggare maskor - jämför de nedersta varvens gröna maskor mot de övre varven - de är mindre och något vridna).

Sen stickade jag med de svarta trådarna i höger hand och snodde dem och hade den gröna tråden i vänster hand, låste den då och då när det var mer än 3 svarta maskor emellan de gröna. Kolla baksidan så ser ni skillnaden också.

Hur skulle ni ha gjort? Och finns det ett sätt som är "rätt"?

3 kommentarer:

Dödergök sa...

Vad som är "rätt" och "fel" låter jag vara osagt. Men det som jag gör själv och lär ut på mina kurser är att ha två trådar bottenfärg och en tråd mönsterfärg och att sno dem om varandra hela tiden. Jag tror att jag gör så för att jag har lärt mig att göra så och för att jag har lättare för att hålla jämn spänning på tråden så. Men om ditt sätt funkar bra tycker jag inte att du ska ändra dig för jag tycker att stickning ska handla om lust och inte om måsten. Fint va? ;)

Dödergök sa...

Glömde ju skriva att din vante blir tokfin! :)

Kristina sa...

Oj va fin den blir! Jag tror inte på något rätt eller fel när det gäller stickning men jag tror på att få det att funka för just dig. Vi stickar ju så olika allihop. Jag stickade själv väldigt hårt tidigare och löste det med att hålla längre ut på höger sticka i rätstickning och då blev det också lättare att växla trådar. Jag kör med två trådar, en till bottenfärg och en till mönsterfärg och snor dem om varandra i varje maska. Tidigare hade jag två trådar bottenfärg och en mönsterfärg men då blev allt trassligt och ojämt. Men det kan ha att göra med att jag stickade alldeles för hårt så det kanske skulle funka bättre nu. :)