söndag 10 mars 2013

Teknikprov eller mobilfodral

 
Jag är ny här, anmälde nyss mitt intresse för att delta i denna blogg trots att aktiviteterna under den senaste tiden varit ganska låg. Men det går väl upp och ner. Har varit inne på bloggen många gånger och hittat både vackra och intressanta skapelser.

Nu visar jag ett litet teknikprov, som ska användas i en kurs i tvåändsstickning för Sollentuna slöjdgille. Provet illustrerar de viktiga masktyperna:
Uppläggning
Avigmaskor
(Räta maskor har vi redan tränat på)
Krokmaskor (Kedjegång, O:n och krus) samt
Djupmaskor.

En bild är väldigt avslöjande. Jag var nöjd med provet ända tills jag såg bilden.
Kommentera gärna och ge era synpunkter på följande.

1. Uppläggningen: Jag tog en genväg. Lade upp maskorna men knöt inte samman till en ring utan stickade det första varvet rätt för att därefter knyta ihop till en ring och vända avigsidan utåt. Stickade sedan ytterligare ett avigt varv.  Det blev inte snyggt. Den blå bindetråden syns knappast.

2. Jag upptäckte ett fel i kedjegången. Det kändes för sent att repa upp.  Men nu syns det väl på bilden.

3. Tänkte sy ihop med maskstygn, avmaskade halva antalet maskor för att därefter sy maskstygnen och dölja avmaskningskanten bakom stygnen. Jag avmaskade på tvåändsstickningsvis med två trådar och det blev både klumpigt och ojämnt. Nästa gång tar jag nog bara en tråd.

Hur skulle ni ha gjort?

Provet är stickat i Kampes z-tvinnade garn med 60 maskor och stickor 2,5. Det visade sig bli exakt mobiltelefonstorlek.


4 kommentarer:

Liisa sa...

Hej! Kul att du kom hit och visar ditt prov! Jag tycker det ser fint ut! När det gäller slutet skulle du kanske kunna sätta maskorna på två stickor och vända arbetet utochin och maska av genom att sticka ihop och maska av samtidigt?

Jag brukar också sticka ett rätt varv direkt efter uppläggningen för att få ett avigt "på köpet". Om du sedan stickar ett avigt direkt efter och ser till att sno trådarna åt andra hållet så får du som en fläta, det gillar jag :)

Ulla-Britt sa...

Tack för tipset. Ska testa att sticka ihop från avigsidan nästa gång.

Håller med om att flätan blir fin, men avigvarven är nog de som är besvärligast i tvåändsstickning. Det är svårt att hitta en rytm.

Elanit sa...

Visst är det jobbigt att fel ofta blir så tydliga på kort! Mycket mer än när man ser saker i rörelse! Men jag tycker du kan vara mycket nöjd med ditt fodral! Särskilt om du precis börjat med tvåändsstickning! Jag är något lite aktiv här inne, inte jämnt, men så fort jag stickat något så lägger jag upp det här. Nu stickar jag ju en hel del annat också, då det kan ju gå ett tag mellan inläggen, men hört eller senare äg jag här igen! Tycker det är roligt att det finns en inspirationssida mycket tvåändsstickat samlat på ett ställe!

Hemskapat sa...

Jag tycker det blev bra för att vara ett nybörjaralster! Roligt att ni använder kampes z -garn, många fina nya färger på www.zgarn.se