tisdag 5 juli 2011

Ny här!

Hej! Jag heter Helena/ Elanit och är ny här! Jag är självlärd på tvåändsstickningens områden, det vill säga har lärt mig med hjälp av böcker. Jag började efter att ha sett Emkristis vackra Rättviksvantar - jag ville så gärna sticka dem, och så blev det också! De var alltså mitt första projekt... man skulle kanske inte kalla det för ett nybörjarprojekt, men det gick bra! Mycket tack vara Emkristis svar på mina frågor! Tack för hjälpen! Jag hade i och för sig gjort ett litet test med krus tidigare, utifrån boken Vackra vantar, mössor och sjalar av Anita Gunnars, men det var också allt.

Vantarna ovan slutförde jag tidigare i våras, och jag är mycket stolt över dem. Broderiet är en kopia av ett mönster på ett par vantar från Dala Floda som ägs av en vän jag har som är därifrån - själv är jag småländska och har ju inte så värst mycket sticktraditioner från min egen bygd, vilket jag tycker är lite tråkigt. Jag är nämligen historiker, även om jag jobbar med något annat, och jag är glad i historisk stickning!

Vantarna ovan är ju dock ganska "moderna", men jag tyckte jag behövde lära mig det här med tvåfärgat krus, och det var ju mycket fascinerande!
Ska jag berätta en hemlis? Jag håller garnet fel när jag stickar: i vänsterhanden och snor det med pekfingret. Det syns ingen skillnad på det färdiga plagget, och det går väldans mycket snabbare för mig att göra på det sättet, men det är lite genant att göra så ute bland folk, så därför nöjer jag mig med att berätta det här på nätet, ha ha! Nu i sommar mäste jag dock öva mig i att kasta garnet, för i höst skall jag hålla en liten kurs i tvåändsstickning på det stickcafé som jag driver i mitt jobb- och fröken måste ju göra rätt!
Tack för att jag får vara med er, har så ofta varit inne här och beundrat era vackra saker!15 kommentarer:

Catarina sa...

Jättefina vantar!

Asplund sa...

Verkligen fantastiska vantar!

Myran sa...

Så fina vantar! Vad roligt att du skriver att du håller det fel, jag har nämligen tänkt "det måste gå att hålla i vänster hand, det kan inte bli någon skillnad"... så nu ska jag byta ;)

Liisa sa...

Hej! Jag håller med Myran - jag har också tänt att det borde gå men aldrig kommit mig för att testa! Som när jag skulle lära mig smygmaskvirkning med en sån där gammal nål så skulle man bestämt hålla garnet i höger hand... Det struntade jag i... Men att ha kört Tvåändsstickning har gjort att jag hade lättare att lära mig sticka med en färg i vardera handen i fair isle-stickning.... Jättefina vantar du har gjort! Hoppas få se fler framöver!

Kristina sa...

Hej!
Vilka vackra saker du har gjort! Om jag har inspirerat dig till att börja sticka tvåänds så är det jätteroligt! Roligt är också att vi har fått tre nya medlemmar på bloggen på bara ett par dagar. Välkommna allihop!

/Kristina

Katja sa...

Hej! Då kanske du inte bor så långt ifrån mig?? Jag bor på Öland och har också lärt mig genom att läsa och traggla själv... Kan du inte maila mig mönstret till de fina kragvantarna?? Har precis börjat på mitt första par fingervantar... Mvh Katja lyckobringande@yahoo.se

Elanit sa...

Åh! Tack för alla fina kommentarer, det värmer så när det är ni proffs som uttalar er!
Asplund- om man stickar en hel tröja, då är man verkligen fantastisk!
Kristina - det är du! Jag hade inte gjort det annars! Ett historisk mönster utlagt på nätet är mer än vad jag kan motstå, så jag var ju tvungen att försöka!
Katja- jag bor i Huskvarna, och det är ju en bra bit... men vi kanske har vägarna åt varandras håll ändå någon gång! Beskrivningen till vanten ligger för övrigt på Emkristis blogg, däremot finns där inte mönstret till det rödvita partiet på kragen, det är hämtat ut en bok. Denna bok finns dock i magasinet på Huskvarna bibliotek, så jag kan fixa en kopia av det till dig!

Ing-Marie i Säter sa...

Snygga vantar. Jag har stickat sådanna till min Bodadräkt fast som halvvantar. Jag snor tydligen garnet åt fel håll, men det är smidigare för mig. därför så passar vanligt tvinnat garn bättre. Jag använder alltid det.

Katja sa...

Tack vad snällt av dig!!!

Katja sa...

Hittade boken Sticka med hemslöjden på Bokbörsen (begagnad) på nätet! Beställde den nyss!!!

Elanit sa...

Vilken enorm tur du har! Bara att börja lägga upp nu då!!!

Kristina sa...

Jag stickade också "fel" först när jag lärde mig tvåändsstickning, som de flesta av er lärde jag mig sticka från en bok och jag kastade inte garnet på "rätt" sätt med högerhanden. När jag hade stickat ca tio par vantar gick jag en helgkurs i stickning och läraren på kursen sa högljutt inför alla andra att jag gjorde fel och "så där går det om man försöker lära sig själv". Först blev jag ganska förlägen men sen började jag undra över vad som egentligen är rätt och fel sätt att sticka. Om det fungerar för dig är det väl per definition rätt sätt att sticka, men om det inte fungerar får man lära om. Fram för mer lust och
mindre måsten och rätt och fel!

Elanit sa...

Ja, Kristina, jag tycker nog också så, och om man tittar på gamla saker, så är det ofta så att den som stickat blandat hej vilt med olika typer av stickning, lagt till och plockat bort maskor för att få mönster att stämma osv, bara det har blivit vackert så! Så jag tycker nog att man kan känna sig ganska fri i sitt hantverk!
Men nu håller jag ändå på att öva mig att kasta, för jag ska ju bli den där läraren till hösten... men jag kommer att hålla en betydligt lägre profil!
Kul ändå att även du, Kristina, som jag är så imponerad av, har gjort likadant!

Mamma P sa...

Ja! Fram för mer lust!
mindre måsten! Fritt hantverk! Word!
Vad fina grejer ni gör :)

Medea sa...

Du är så fantastiskt duktig. Älskar verkligen vantarna du broderat med inspiration från I-L. Ska nog lägga upp till sonens sockor nu.